Montag, 2. November 2015

Pareidolia



Pareidolia - fenomenul vizual prin care o imagine aleatorie, a unor lucruri, obiecte sau elemente din natura, este personificata. Este un efect secundar al creierului uman generat din nevoia de a recunoaste cu viteza sporita anumite obiecte comune precum chipurile sau trupurile umane. Mai cu seama, fenomenul in cauza reprezinta un soi de instinct, oarecum manifestat astfel dintr-o inertie psihologica. Cuvantul pareidolia provine din grecescul ,,para‘‘, care insemna pe langa, alaturi de, in locul, si  ,,eidolon‘‘, un diminutiv al grecescului eidos care inseamna imagine, model sau forma.
      In psihologie, reputatul test Rorschach (inventat de catre psihologul elvetian Hermann Rorschach) cu pete de cerneala, foloseste pareidolia in incercarea de a obtine o perspectiva asupra starii mentale a persoanei in cauza. Testul Rorschach este un test proiectiv care are menirea de a afla si interpreta gandurile sau starile pacientilor, acesta este reprezentat prin imagini alcatuite simetric din pete de cerneala ambigue. Proiectia acesteia, in acest caz, este o forma de pareidolia directa pentru ca imaginile nu au fost desenate in mod voit pentru a semana cu ceva specific.
     Multa lume crede ca trebuie sa fii dereglat psihic ca sa vezi astfel de imagini, asa ca oamenii iau in ras acest fenomen. Oamenii de stiinta sustin ca nu ar trebui sa consideram ciudat faptul ca unii vad chipuri familiare pe feliile de paine proaspat prajite, deoarece creierul uman este construit de asa natura sa recunoasca fete chiar printr-o mica asemanare cu anumite trasaturi.
     Unele dintre cele mai celebre si cel mai des intalnite fenomene de pareidolia se regasesc in domeniul religios. Acest fenomen este cunoscut inca din antichitate, iar capetele mai iluminate ale vremii l-au folosit pentru a-si contura revelatiile cu o dovada fizica. Nu mai zic ca mentalul indivizilor era deja poluat cu misticismul religios, asa ca orice fenomen care nu putea fi explicat de catre oameni era pus pe seama zeilor sau fortelor supranaturale si completat de fenomenul vizual pareidolia.
   Leonardo DaVinci a spus despre pareidolia ca este ca un dispozitiv artistic. "Daca te uiti la orice perete care are diferite pete sau este compus din pietre de diferite tipuri, ve-ti putea sa va imaginati ca el seamana  cu o imagine pe care doriti sa o vedeti in el".
   Un caz celebru este cel al unui sandwich cu branza in care americana Diane Duyser a vazut chipul fecioarei Maria si l-a vandut in anul 2004 pe eBay cu 28.000$!!
   Un corn cu scortisoara despre care se afirma ca poarta imaginea Maicii Tereza a fost descoperit la o Café Bongo Java sin Belmont. Cornul a fost expus timp de aproape 10 ani pana cand a fost furat in preajma Craciunului in 2007.
   In 2012, multi oameni au facut pelerinaje la un copac la intersectia 60 Street cu Avenue Bergenline in West New York, New Jersey, pentru a vedea cicatricea aflata pe trunchiul acestuia in care multi au recunoscut imaginea Fecioarei de Guadalupe.
   Un deceniu mai devreme, aproximativ 20.000 de crestini au calatorit in Bangalore, India pentru a aduce omagiu unei turte cu chipul lui Hristos ars pe ea. Unii vizitatori chiar s-au rugat in fata ei.
   Lumea pe care o stim de fapt este lumea care capata forma in mintile noastre. Aceasta lume nu este facuta din materie, ci din lucruri ale mintii. Tot ceea ce stim, percepem, ne imaginam, fiecare culoare, sunet, senzatie este o forma pe care a adoptat-o constiinta. Materia in sine nu exista, totul se rezuma la vibratie

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen