Dienstag, 1. Dezember 2015

Privarea de hrana(postul)

 Oamenii recurg la privarea de hrana cel mai adesea din considerente religioase (postul). Acesta este al patrulea din cei cinci stalpi ai Islamului. Budistii considera ca este un mijloc de a ne exersa capacitatea de autocontrol al fiintei si de a ne abtine de la mancare dupa masa de pranz. Unii dintre crestini privesc posturile alimentare intermitente ca pe o modalitate de a fi mai aproape de (dumne)Zeu.

     Multi dintre oamenii de stiinta care studiaza efectele auto-infometarii au ajuns la concluzia ca aceasta ar putea reduce, de asemenea, riscul de aparitie a cancerului, poate oferi protectie impotriva diabetului zaharat si a bolilor de inima, ajuta la controlul astmului bronsic si este chiar suficient pentru a intarzia aparitia bolii Parkinson si a dementei. Mecanismele de adaptare ale organismului recurg la utilizarea treptata a lipidelor stocate in organism, iar ficatul produce "corpi cetonici". Corpii cetonici sunt molecule scurte care rezulta din oxidarea in exces a acizilor grasi. Acestea pot fi utilizate de catre creier drept combustibil si ii intensifica activitatea incepand sa lucreze mai intens.
     In mod normal organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, insa o dieta bogata in carne si slaba in legume si fructe ingreuneaza aceasta functie naturala a lui. Atunci cand exista un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumuleaza in organism ducand la o functionare necorespunzatoare. Fructele si legumele au un numar mai mic de calorii, iar consumul lor timp indelungat, pe langa detoxifiere, poate ajuta la scaparea de kilogramele in plus. De asemenea, pentru ca aportul de calorii scade, organismul este fortat sa consume din depozitele de grasimi pentru a-si asigura necesarul zilnic. Prin infometare alternativa organismul declanseaza si o procedura prin care proteinele pe care le produce ajuta la regenerarea sistemului. De exemplu, atunci cand suntem bolnavi, pofta de mancare ni se taie. Explicatia pentru acest fenomen este ca organismul isi canalizeaza energia alocata sistemului digestiv catre sistemul imunitar pentru a se vindeca. In timpul auto-infometarii corpul intra in acelasi tip de ciclu de dezintoxicare in care se afla in mod normal in timpul somnului.
      Din vremuri stravechi, oamenii au observat ca, atunci cand ei acorda prea multa atentie placerii de a minca, dincolo de necesitatea stricta de a se hrani pentru a face fata eforturilor zilnice si ajungind la excese periculoase, ei se expun riscurilor de imbolnavire.
     In opinia bisericii postul (privarea de hrana) este de origine si instituire divina, de aceea il gasim practicat din vremuri stravechi, intalnindu-l aproape in toate religiile si la toate popoarele. Biserica motiveaza ca aceasta retinere de la mancari si bauturi trebuie insa insotita si de retinerea de la ganduri, pofte, patimi si fapte rele, ceea ce inseamna ca postul trupesc trebuie sa fie insotit de post sufletesc.
     Adevaratul post crestin inseamna sa renunti la ceva ,,lumesc” pentru a te putea concentra pe rugaciune, pe relatia cu (dumne)Zeu. Primii crestini obisnuiau sa renunte la mancare, considerand ca spiritul este mai puternic atunci cand trupul este slabit.  Postul nu ar trebui sa fie considerat nici o un fel de dieta. Nu ar trebui sa postim ca sa slabim, ci ca sa ne obtinem o relatie mai profunda cu (dumne)Zeu.
     Interesant este de observat este cum sunt pozitionate posturile mari care au o durata de 6 saptamani : la inceputul iernii si dupa iarna in care alimentatia este bazata pe alimente conservate si de origine animala.

Biserica spune lucruri trasnite :
     Pornind de la constatarea ca cea mai mare parte a credinciosilor contemporani nu respecta toate prescriptiile privitoare la post din cauza conditiilor diferite ale vietii actuale in raport cu cele din trecut, comisia propune ca postul sa devina mai putin aspru, iar durata lui sa fie mai scurta, intrucat o schimbare de acest fel nu contrazice principiile postului si nici nu pericliteaza mantuirea credinciosilor.(!)

Concluzie :
     Apa si alimentele sunt elementele indispensabile unei functionari normale a organismului uman. Noi mancam pentru a ne aproviziona cu vitamine si minerale, care sunt alcatuite din particule, care sunt alcatuite din atomi ...etc. La nivel fundamental, hrana nu reprezinta altceva decat corzi de energie vibrationala.

4 Kommentare:

  1. Postul e o renuntare partiala/totala la mancare care ne descopera nevoia si foamea de Dumnezeu.“Nu numai cu pâine se va hrăni omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”, (Matei, IV, 4).Postul, spre deosebire de dieta, nu pune accent pe hrana, pe ceea ce mananci, ci pe apropierea de Hristos prin pocainta, rugaciune, implinirea poruncilor evanghelice. Desigur ca e important sa mancam echilibrat, curat, cat mai putina carne- de altfel ortodoxul practicant e vegetarian jumatate de an- dar nu hrana materiala ne tine pe noi, ci Dumnezeu.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ai spus ce e postu' .... si?!

      Löschen
    2. Totul se știa de pe vremuri înainte să apară stiinta.

      Löschen
    3. Multe lucruri se stiau de pe vremuri dar acum stiinta explica si de ce se intampla, nu cum zicea bunicu‘ ca ,,asa a dat dumnezo‘‘.

      Löschen