Montag, 7. Dezember 2015

Religia ... Comunista

     Conform teologiei de stat, regele a cucerit lumea pentru dumnezeu, iar lui dumnezeu i s-a cerut sa ajute in extinderea teritoriilor cucerite si, prin acestea, a suprematiei sale. Din moment ce regele este insusi dumnezeu, sfera divinului si a umanului se contopesc. In trecut dintotdeauna au existat un rege si niste legi civile si biserica cu legile ei divine. De aici, a rezultat, din aceasta dubla putere un permanent conflict de jurisdictie, care a facut imposibila orice politica buna in statele crestine. Si n-am stiut niciodata pana la capat caruia dintre ei, preotului sau printului, trebuie sa ne supunem.

     Comunismul are o istorie straveche. El a fost adoptat de primii crestini intemeind o societate comunista, obligatorie pentru toti adeptii crestini din Israel. Aceasta idee a fost predicata de catre Jesus si implementata de apostoli. Societatea era bazata pe un comunism voluntar in care toti adeptii puneau de bunavoie toate valorile pe care le detineau pentru folosul comun. A fost un caz descris in biblie in care Anania si Safira au fost pedepsiti cu moartea pentru ca nu si-au dat toata averea colectivului, pastrandu-si ceva si pentru zile negere.
     Comunismul este o credinta intr-o lume fara proprietate, cu oameni sanatosi si prosperi, fara diferente de nici un fel, condusi de lideri devotati trup si suflet interesului comun! Cel mai cunoscut principiu al societatii comuniste este: De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa necesitati. Sintagma a fost luata aproape literal din noul testament.

Asemanarea intre un regim politic totalitar (comunism, fascism) si religie:

-         partid unic si liderul a carui vointa se prezinta drept ,,vointa oficiala”
-         fiecare secta in parte se crede unica detinatoare a ,,adevarul absolut‘‘si  implinesc ,,vointa divina‘‘

-         existenta unei ideologii oficiale, care exclude orice alta ideologie
          concurenta
-         existenta unei doctrine oficiale, care exclude orice alta doctrina 
          concurenta

-         monopolul partidului stat asupra mijloacelor de informare si comunicare in masa
-         monopolul religiei asupra detinerii ,,adevarului‘‘ (adevarurile din biblie sunt demonstrate ... tot cu biblia)

-         existenta unui aparat politienesc cu scopul precis de anihilare a oricarei deviatii sau o rezistenta la opresiune
-         existenta unui sistem de santaj (blesteme, excomunicare) cu scopul mentinerii unitatii turmei

-         planificarea economica si controlul puterii asupra initiativei economice.
-         indoctrinarea copiilor obtinand controlul acestora la la maturitate

     Trebuie remarcat faptul ca sistemele totalitare au un sistem foarte elaborat de activitati ritualice si detin simboluri imaginative. Intre simbolurile care au stat la baza formarii miscarii comuniste in sine, se numara in primul rand imnul, cel care a dat legitimitate miscarii muncitoreasti. Alaturi de imn a stat dintotdeauna steagul rosu. Pe langa aceste doua simboluri au fost preluate si simboluri din simbolistica politica anterioara, printre care amintim soarele, semn al cunoasterii si sperantei, graul ca simbol al prosperitatii si fumul uzinelor si secera si ciocanul ca simbol al avantului economic. Cel mai important instrument folosit de regimul comunist de propagare si revendicare a adeziunii si credintei, a fost acela de a sarbatori. Aceste celebrari, cuprinzand un spectru larg de evenimente, de la Conventiile partidului, pana la chemarile adresate tineretului pentru a cinsti tara. Dupa cum in serviciul divin crestin de o mare importanta sunt rostirea rugaciunilor adresate lui (dumne)Zeu, in comunism slujba continea juramantul, slavirea conducatorului iubit si intonarea imnelor nationale.  In organizarea ierarhica a partidului comunist a fost realizata o corelatie in modul de organizare din biserica. Astfel, cu cat era mai inalta pozitia in interiorul organizatiei, cu atat mai mare era gradul de sfintenie pe care persoana respectiva il atingea. Mai mult spus, persoana umana, oricat de obisnuita, dobandea insusirile postului pe care il ocupa.
     In comunism ideologia se transforma in dogma. Partidul este transformat in Mesia, insa, pentru a-si putea implini rolul mantuitor el trebuie sa preia puterea. Doctrina comunista se adreseaza unei mase, in intelesul sau sociologic, si nu asteapta un alt raspuns decat cel de supunere. Neincrederea si teama devin general valabile. Cel care va denunta cel mai mult va avea cele mai mari sanse sa scape de a fi denuntat la randul sau. Nu conteaza vina pentru ca oricine, chiar nevinovat, odata intrat in morisca arestarii, nu va putea scapa.
     In Romania comunista perioada minima de incarcerare era de 3 ani. Cel care nu facuse nimic si nu putea fi acuzat de nimic, era oricum condamnat, in virtutea faptului ca a intrat in jocul de iele al revolutiei proletare.

   Comunismul ne-a impins spre omul nou, multilateral dezvoltat, apt sa cladeasca acea societate pefecta, fericit in momentul in care a ajuns sa traiasca acolo.  In viziunea comunismului societatea nu are decat o finalitate : ,,aceea de a le procura membrilor sai ce mai mare suma de fericire posibila‘‘. Daca punerea in comun a bunurilor si obligarea celor lenesi sa munceasca anunta o era noua, esentialul proiectului  consta in suprimarea mostenirii, a banilor si a comertului.

      Comunismul ca orice religie, in momentul in care avand destula putere, se impune in viata tuturor, ajunge sa controleze, si orice opinie divergenta este penalizata, orice actiune care nu se incadreaza in sistemul de valori comunist este blamata si pedepsita.

5 Kommentare:

  1. Comunismul nu are cum sa fie religie fiindca a luptat impotriva religiei. In anii 1960-1980 comunisti au initiat puternice actiuni de „educare stiintifica si de combatere a misticismului si obscurantismului din constiinta maselor”. Statul prelua in intregime conducerea problemelor bisericii, iar Ministerul Cultelor era mai mult decat un for de supraveghere şi control.

    AntwortenLöschen
  2. Domnule Morar nu a-ti citit nimic de ce era mai sus ? Titlul postului este simbolic, si normal ca comunismul nu este o religie in adevaratul sens al cuvantului ci este un sistem politic structurat pe o doctrina care seamana izbitor de mult cu cea religioasa. Liderul comunist nu impartaseste o opinie, ci se află in posesia adevarului, ori adevarul stiintific, ca si cel religios, nu poate fi decât unul singur. Marea reusita a comunismului a fost de a convinge extrem de multe persoane, inclusiv pe ei insisi, ca pot procura membrilor sai ce mai mare suma de fericire posibila.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Normal ca am citit tot ce era mai sus dar nu ai mentionat nicaieri despre cum au persecutat comunistii preotii, au controlat religia si au daramat biserici. Exista foarte multe dovezi pe temele astea, de ce sa le ignoram ?

      Löschen
    2. Eu nu contest asa ceva ... ,,au persecutat comunistii preotii, au controlat religia si au daramat biserici‘‘ dar acesta este cu totul si cu totul alt subiect ce nu are legatura cu articolul de mai sus. Articolul vrea sa arate asemanarea intre sistemul politic comunist si religie, nimic mai mult.

      Löschen
  3. One strength of the communist system of the East is that it has some of the character of a religion and inspires the emotions of a religion.

    Albert Einstein

    AntwortenLöschen