Freitag, 1. Januar 2016

Energia corpului uman

Un organism viu provoaca unele efecte masurabile in mediul sau inconjurator. Corpurile noastre genereaza caldura, avem o masa, diferite fluide care se deplaseaza in interiorul nostru si milioane de semnale electrice sunt transmise, in mod constant, prin sistemul nostru nervos. Dar am putea genera un camp de energie?

In fizica energia este o masura a capacitatii de a efectua un lucru mecanic cand trece printr-o transformare din starea sa intr-o alta stare aleasa ca stare de referinta. Unitatea de masura a energiei se numeste Joule. Benzina are o energie chimica stocata in legaturile moleculare care, atunci cand sunt distruse, produc o reactie chimica exoterma. Benzina obisnuita contine aproximativ 42 de megajoule de energie pe kilogram. O baterie alcalina obisnuita tip AA contine aproximativ 9.000 de jouli. Corpul uman contine cantitati enorme de energie. Un adult are stocata in celule o cantitate de energie echivalenta cu cea a unei baterii cu greutatea de o tona!
  
Campul energetic reprezinta masurarea anumitor valori in diferite puncte din spatiu. Sa ne referim la gravitatie care este descrisa de un vector masurat in fiecare punct din Univers. Astfel, campul gravitational arata directia si marimea fortei gravitationale. Campul electromagnetic este un alt camp care este, de asemenea, definit de directia si marimea unui vector in fiecare punct din spatiu. Oriunde ati utiliza o busola, indiferent daca sunteti acasa sau va deplasati prin spatiul cosmic, acul busolei va indica o directie. Temperatura este un alt tip de camp care este definit insa de doar o singura valoare, nu de un vector. In fiecare punct din Univers exista o anumita temperatura. Acesta este campul temperaturii.

Tot ceea ce are masa si se afla intr-un camp de forta are o energie potentiala. In general, energia potentiala a unui sistem fizic este energia datorata pozitiei partilor sale componente, aflate in interactiune, una fata de cealalta. Cu alte cuvinte, energia potentiala este acea forma de energie pe care o inmagazinezi atunci cand ridici o greutate, actionezi un arc sau intinziun elastic. Omul poseda o energie potentiala si ea reduce intr-un mod constant pe masura ce este utilizata. In corpul nostru este stocata energia potentiala sub forma grasimilor. Celulele noastre schimba energie in timpul proceselor metabolice.

In cultura populara, „energia‘‘ a devenit intr-un fel un substantiv. Energia este adeseori mentionata ca si cum ar fi un lucru in sine si utilizata intr-un mod anume dar ea nu este un lucru care se masoara: energia este masura. Diferenta intre definitia reala si intelegerea populara a conceptului de ,,camp‘‘ este aceea ca acesta este doar un set de masuratori, nu este o forta sau o caracteristica care descrie masuratoarea.

Vorbind de bioenergie, cuvantul a fost si el violat de catre diversi vindecatori si paranormali. Subiectul este urias deoarece exista sute de terapii bazate pe ideea ca organismele produc un tip de energie subtila si ca sunt conectate la un fel de forta vitala a Universului. Fie ca vorbim despre suflet, qi, prana, kundalini, aure, campuri, vibratii, energii orgonice etc. toate aceste concepte se bazeaza pe ideea de "bioenergie". Din punct de vedere stiintific acest tip de energie este un nonsens. Bioenergia nu are un corespondent in lumea fizica. Sa incercat sa se descrie proprietatile ei sub forma de caldura sau magnetism dar aceste proprietati sunt deja luate de ... caldura si magnetism. Nu exista proprietati care sa poata fi atribuite unui camp misterios astfel incat nu se poate afirma cu convingere ca acesta exista.

Corpurile umane, la fel ca orice alte obiecte fizice, influenteaza campurile fizice. Corpurile noastre au o anumita temperatura, astfel incat ele vor modifica campul temperaturii. Avem o masa, deci vom modifica campul gravitational. Temperatura este usor de masurat, dar o modificare atat de mica a gravitatiei nu este usor de pus in evidenta. Desi noi suntem vizibili, facem galagie, in afara de asta corpurile noastre nu provoaca un efect usor observabil.

Concluzie :
Fizica moderna cuanticã, recunoaste faptul cã noi trãim intr-o lume vibrationala care exista, chiar dacã este invizibila. Aici este vorba de campuri care se afla in jurul nostru, campul biologic, electric, magnetic, cuantic. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen