Dienstag, 2. Februar 2016

Exorcizarea ca propaganda politica

     Exorcizarea este o practica straveche despre care se crede ca poate alunga demoni sau a altor entitati spirituale dintr-o persoana sau loc presupuse a fi posedate. In functie de credinta exorcistului, aceasta se face provocand entitatea la un juramant, printr-un ritual complicat sau pur si simplu poruncind entitatii sa plece, in numele unei puteri superioare. In crestinism ritualul poate fi savarsit numai de un preot care are de la episcop licenta expresa in acest scop. Licenta de a savarsi exorcisme trebuie acordata numai preotilor care se disting prin evlavie, stiinta, prudenta si viata integra. Se cere ca acest exorcist sa actioneze cu prudenta, respectand cu strictete normele stabilite de biserica.

     In 1565, o adolescenta pe nume Nicole Aubrey a inceput sa simta dureri fizice ingrozitoare, sa vorbeasca gros si sa refuze mancarea. Mai multi preoti au incercat sa o exorcizeze, fara niciun folos. Curand, aceasta a devenit atat de faimoasa incat avea parte zilnic de cate o exorcizare publica, in fata imensei Catedrale din Laon, unde ”diavolul” ei tinea discursuri politice.

     Desi Nicole sustinuse initial ca era posedata de spiritul bunicului ei, aceasta si-a schimbat povestea dupa ce atat de multi preoti o vizitasera si devenise o celebritate. Ceea ce e sigur este ca biserica Catolica a folosit celebritatea lui Nicole pentru a incuraja pornirile anti-protestante. Diavolul ei vorbea despre faptul ca venise aici, pe Pamant, pentru a se vari in sufletele protestantilor si a distruge Biserica Catolica.

     Cazul a capatat rapid dimensiuni politice, protestantii locali insistand ca intreaga poveste a posedarii era o pacaleala si au incercat sa opreasca exorcizarile. Ei aveau motive intemeiate sa fie sceptici, tinand cont de faptul ca "Beelzebub"  ii acuza de faptul ca se inhaitasera cu Satana. In mare parte pentru propria-i siguranta, Nicole a fost transferata la Laon, unde a fost supusa unei serii de exorcizari publice, cu toata pompa unui ceremonial religios.

     In fiecare zi, Nicole era dusa de la manastirea unde statea la o mare procesiune religioasa in maiestuoasa Catedrala Notre-Dame de Laon, unde se urca pe un esafod construit special pentru ea. Acolo, in fata unui public numeros, exorcistul ii ordona ”Printului Beelzebub” sa vorbeasca, iar Nicole rostea obedienta o predica despre necazurile pe care protestantii aveau sa le provoace catolicilor Frantei.

     Faptul ca un demon, unul dintre ingerii cazuti ai Satanei, le spunea catolicilor, care ascultau ceea ce in mare parte voiau sa creada despre protestanti, parea automat sa alimenteze tensiunile religioase. Printre altele, ”Printul Beelzebub” le spunea ascultatorilor sai ca protestantii locali furasera o azima de impartasanie, o taiasera si ii arsesera bucatile. ”Beelzebub” se mai lauda si spunand: ”eu si protestantii mei incapatanati ii vom face lui Jesus mai mult rau decat i-au facut evreii!”.

     In cele din urma, un preot a reusit s-o exorcizeze pe Nicole - in cadrul unui mare eveniment public, desigur, si nu se stie nimic despre ce s-a intamplat cu ea dupa. Insa faima ei a inspirat apoi alte cateva posedari in Franta, dintre care una era un caz absolut identic, in care o femeie sustinea ca acelasi diavol o posedase si pe ea si voia sa avertizeze pe toata lumea in legatura cu acei ingrozitori protestanti satanisti.

     Biserica Catolica facea cunoscute aceste posesii demonice pentru ca pierdea rapid teren politic in fata altor grupuri protestante din Europa. Este posibil ca popularitatea povestilor cu posedari de astazi sa serveasca unui scop similar celor dinainte, numai ca astazi nu doar biserica Catolica este amenintata de protestanti, ci toata crestinatatea este amenintata de scepticism.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen