Donnerstag, 24. März 2016

E foarte greu de gasit o pisica neagra intr-o camera intunecata

     Gandirea critica presupune, de obicei, o atitudine curioasa sau investigativa. Nu detinem raspunsuri si nu suntem intelepti, ci cautam cu atentie raspunsuri si devenim treptat mai intelepti. Inseamna, in primul rand, sa cautam dovezi si sa tragem concluzii in urma unor rationamente si sa vedem ceea ce e nevoie sa vedem pentru a ne asigura ca ideile noastre despre realitate sunt corecte.
     In drumul nostru de a ,,cauta pisica neagra in bezna‘‘, vom analiza valoare de adevar a unor propozitii. In mod normal ar trebui sa fie simplu: adevarat/fals, fara sa existe vreo divergenta de opinie, dar sa vedem cat de complicate sunt lucrurile. Avem doua concepte: analitic si sintetic.

     Propozitiile analitice sunt cele care se bazeaza doar pe definitia unui concept, fara a-l pune in legatura cu informatiile senzoriale. De exemplu ,,un iepure are cinci picioare’’, propozitie falsa, deoarece contrazice manualul de Zoologie(!), sau ,,pasarile au aripi’’, propozitie evident adevarata. Dupa cum se vede, ratiunea singura poate decide valoarea de adevar a unei astfel de propozitii. Asadar, in cazul propozitiilor analitice nu pot exista divergente de opinie.

     Propozitiile sintetice sunt cele care nu pot fi considerate adevarate sau false doar pe baza ratiunii, in cazul lor fiind nevoie de informatii primite prin simturi pentru a le decide valoarea de adevar. De exemplu ,,ploaia a fost mai calda ca de obicei’’, propozitie pentru care se pot cauta dovezi senzoriale, dar care nu poate fi demonstrata matematic. Asadar, in cazul propozitiilor sintetice pot aparea divergenta de opinii. Cineva poate sa sustina ca propozitia este adevarata/falsa sau sa se abtina de la sustinerea vreunei opinii.
     Pasul urmator ar fi sa ne uitam la dovezile pentru si impotriva propozitiei.
- Daca dovezile pentru depasesc dovezile impotriva, decidem sa sustinem ca propozitia este adevarata.
- Daca dovezile impotriva depasesc dovezile pentru, decidem sa sustinem ca propozitia este falsa.
- Daca dovezile pentru si impotriva sunt echilibrate, decidem sa nu afirmam nimic si, eventual, sa mai cautam dovezi.
 Evident, nu exista criterii obiective pentru a stabili care dovezi au greutate mai mare. Totusi, doi oameni care studiaza o propozitie sintetica in mod rational ar trebui sa ajunga la aceeasi concluzie, iar daca vor sustine opinii contrare, probabil vor admite ca dovezile sunt putine sau slabe.

     Sustinerea unei opinii sprijinite de mai putine dovezi este ,,credinta’’. Propozitia fie ca este falsa, fie ca nu, cel care isi sustine opinia pe baza de credinta nu are motive reale sa o faca. Faptul ca ar putea sa aiba dreptate nu-i justifica ignorarea ratiunii. Opinia sa este doar o presupunere si nu poate fi folosita ca modalitate de descriere a realitatii.

  Daca cineva sustine o opinie pe baza credintei, fie are o agenda ascunsa sau … doar un creier subnutrit iar, in foarte multe dezbateri nu este neaparat incercarea de a gasi un adevar ci aceea de a formula cel putin o opinie. A forma sau a modifica o opinie este rostul retoricii iar opinia nu este cunoastere sau adevar. Si asa incepe … manipularea. Manipularea este un instrument care de-a lungul timpului a avut foarte multe forme si instrumentul a fost continuu perfectionat… (va urma).

Continuarea aici.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen