Samstag, 2. April 2016

Manipularea si prostirea maselor

     Manipularea este un instrument, etica acestuia fiind data de persoana care il foloseste si nu de instrument in sine. Putem distinge astfel Manipulare Pozitiva si Manipulare Negativa! Sa luam exemplul unui topor: il putem folosi la crapat lemne sau il putem folosi pentru a crapa capul vecinului! Oare putem spune ca avem de-a face cu un topor neetic? In niciun caz. Etica este data de cel care il foloseste, nicidecum de topor in sine. La fel este si cu manipularea, nu putem afirma sub nicio forma ca aceasta ar fi un bine sau un rau in sine!

     Lumea contemporana este atat de complexa, incat ne-am dezvoltat inca din copilarie o serie de programe de comportament in baza carora reactionam automat la situatiile intalnite, fara a ne face un calcul global. De exemplu, daca cineva ne face un cadou, ne simtim datori si sa cautam sa ne revansam cat mai curand. La fel, avem programe care ne obliga sa ne conformam asteptarilor comunitatii in care traim, sa ne tinem de cuvant, sa ne supunem autoritatii etc. Aceste scheme sunt automate si nu necesita interventia partii noastre rationale, fiind parte a procesului de educare de care se ocupa, la inceput parintii, iar apoi sistemul de invatamant in care avem incredere ca ne educa copii.(!!!)

     Scopul real al scolilor este de a uniformiza gandirea omului. Odata intrat intr-o unitate de invatamant ti se expun anumite lucruri si fapte, care de cele mai multe ori sunt inutile ori absurde, pe care esti nevoit sa ti le insusesti. Daca nu te supui modelului atunci risti sa nu promovezi si in cele din urma sa nu ai o diploma. In acest fel, societatea te respinge si nu poti sa ajungi sa-ti castigi existenta. Este un intreg cerc vicios, in care intra oameni cu perceptii diferite si ies cu ele uniformizate.

     Controlul informatiei este cea mai eficienta tehnica de manipulare pe scara larga. Omul modern, este modern din punct de vedere al tehnologiei, dar el este masurabil din punct de vedere sociologic, este determinabil din punct de vedere psihologic si este parte a unui organism complex, dar perfect analizabil care se numeste opinie publica. Fiecare rand citit intr-un ziar, fiecare film vazut, fiecare slujba de duminica,  fiecare demers al societatii civile ne afunda si mai mult intr-o lume a multiplelor optiuni, toate recomandate, dar niciuna izvorate pur si simplu din mintea noastra.

     Religia a fost si este cea mai reusita unealta folosita pentru a manipula masele la nivel global. Un instrument folosit pentru stapanirea maselor de catre cei care au stiut sa-i manuiasca sforile. Astfel, religia este definita ca o modalitate foarte simpla de a indoctrina si controla populatia, de a determina oamenii sa faca lucruri pe care in mod normal nu le fac, de genul pelerinaje ca sa pupe mortaciuni, baut de apa murdara, ca spune popa ca e sfintita, pana la atacuri kamikaze. Toate acestea se fac in numele unei interpretari gresite a vreunei religii.

     Biserica Ortodoxa, in Romania, a avut un foarte mare succes din perspectiva marketingului religios. Icoanele facatoare de minuni fac intradevar minuni asupra ,,prostimii’’ : ii fac sa scoata banii din buzunar. Apetenta multora dintre romani pentru miracole via moaste sau icoane facatoare de minuni este incurajata si intretinuta de evenimente si practici ale bisericii. Este o chestiune ce tine de alegerea fiecaruia, doar ca aceasta alegere este determinata de educatia si cultura individului.

     BOR detine peste 70.000 de hectare de padure si teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante, ferme, case, lacuri ... +∞ ! Raspunsul la intrebarea „ce se intampla cu banii stransi din serviciile religioase, vanzarea de obiecte de cult, donatiile si subventiile de la stat?” nu a fost inca elucidat. Pentru cei care considera bisericile drept o investitie inutila trebuie inteles ca nimeni nu face investitii neprofitabile si bisericile aduc profituri imense nu doar pentru religia care le gestioneaza ci pentru intreg sistemul actual. Aici este vorba de investitia in confuzia si prostia umana prin consolidarea unei iluzii care asigura prosperitatea unui sistem bazat pe manipulare si perversitate. Nimic nu este mai profitabil financiar decat o masa mare de indivizi usor de speriat, manevrat si exploatat. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ,,elitele conducatoare” au ajuns la cunoasterea avansata a omului atat fizic cat si psihic. Aceasta inseamna ca, in majoritea cazurilor, elitele conducatoare detin un control si o putere mai mare asupra oamenilor decat ei insisi.

     Nimic nu te poate opri sa verifici o informatie, nimic nu te poate opri sa-ti mai dai un timp de gandire, nimic nu te poate opri sa-ti pui  intrebari. Adevarul nu va fi descoperit de cei multi daca se afla ascuns in spatele unor cuvinte complicate, asa cum obisnuia sa procedeze Jesus, conform Evangheliei dupa Marcu (4:12): „Pentru cei de afara totul se face in pilde, ca uitandu-se, sa priveasca si sa nu vada, si, auzind, sa nu inteleaga, ca nu cumva sa se intoarca si sa fie iertati.”

     Ce valoare mai are credinta intr-un anumit rit cand obiectivul este manipularea la nivel global? Exista vreo legatura intre credinta si religie? Mai merita sa crezi, cand credinta, vazuta si ca o slabiciune, poate fi folosita impotriva celor care cred?

8 Kommentare:

  1. Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a cumparat de la Hidroelectrica o microhidrocentrala, al carui pret de pornire a fost de 1,7 milioane lei.
    ... unde se duc banii ....

    http://www.wall-street.ro/articol/Companii/188526/preotii-din-arges-cumpara-o-microhidrocentrala-de-la-hidroelectrica.html


    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Da e de ras =)) nu va plati TVA deoarece microhidrocentralele propuse spre vanzare indeplinesc prevederile din art. bla bla bla si cu impozitul pe profit oare cum o fi?! sfanta microhidrocentrala!

      Löschen
    2. Procentul de atei la noi este numai 0,2% conform sondajelor. Iata acest sondaj recent care - soc si groaza - ne aseaza in topul mondial al credinciosilor, alaturi de Ghana, Nigeria, Iran, Somalia etc. Coincidenta, tarile cele mai atee sunt si cele cu nivel de trai cel mai ridicat!

      Löschen
    3. Odata e de ras, odata de plans da ce nu vad eu este legatura dintre articolul de mai sus si comentarile tale.

      Löschen
  2. Manipulare … de ce atei cred ca credinciosii au nivel scazut de cunostinte? Intre credinta si inteligenta nu exista nici o legatura, asa ca si ateismul poate oricind sa fie combinat cu o inteligenta scazuta. Dar legatura intre credinta si inteligenta, ar fi ca un om inteligent sa isi poata da seama ca peste el exista o Inteligenta Absoluta, DUMNEZEU! Numai ca deseori se fac confuzii, si se trece o granita destul de fluida intre instinct si inteligenta. Instinctul este o inteligenta neganditoare, prin aceea ca toate fiintele se ingrijesc de propriile lor necesitati. Am putea spune ca cine nu trece dincolo de necesitatile materiale, nu este un om inteligent, ci doar un om sau un animal al unor instincte primare ce se opresc la granitele necesitatilor sale fiziologice. Ori omul cu adevarat spiritual, credincios, ce crede intr-o Inteligenta Absoluta,DUMNEZEU, trece dincolo de acestea si poate gandi si in abstract, intelegand idei complexe cum ar fi Creatia lui DUMNEZEU.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Prietene anonim cu ,,inteligenta neganditoare‘‘, unde am afirmat eu ca credinciosii au nivel scazut de cunostinte? Am zis eu ceva de vro’ legatura intre credinta si inteligenta? Si DA, un om inteligent isi da seama ca peste el exista o Inteligenta Absoluta care NU este dumezeul ala batran cu barba care are incontinuu nevoie de bani si il intereseaza ce mananci, cu cine te culci si a omorat copii ca au ras de un chelios! In rest comentariul tau e o salata de cuvinte complicate, auzi la el: ,,instincte primare ce se opresc la granitele necesitatilor sale fiziologice’’! Asta da profunzime! Gandind in abstract cu inteligenta neganditoare …. nu stiu ce ie, da suna bine!
      Un om care vrea sa spuna adevarul nu se ascunde in spatele unor cuvinte complicate, ci spune exact ce are de spus … simplu.

      Löschen
    2. Asa sunteti toti ateii, in lipsa de argumente incepeti cu jigniri si cu misto-uri. Eu personal cred profund in existenta factorului divin in tot ceea ce ne inconjoara, dar vad ca fiecare o tine pe-a lui. Nici Dvs. n-o sa ma convingeti de justetea celor spuse, nici eu pe Dvs.O seara buna.

      Löschen
    3. In articol e vorba de manipulare si nu inteleg ce nemultumire ai. La ce sa-ti aduc argumente? Trebuie sa ghicesc?
      Din partea mea poti crede si in bau-bau! Eu nu vreau sa conving pe nimeni, eu vreau ca oamenii sa se convinga ei insusi.
      Un crestinoid ca tine mi-a scris nu de mult un comentariu, citez:
      ,,religia iti pune la dispozitie dovezi, dar trebuie sa vrei sa le vezi, chear si unelte ai la dispozitie, dar trebuie sa sti unde sa le cauti, si odata gasite sa sti sa le si folosesti’’
      Si mai spuneti de ce va ia lumea la ,,misto‘‘ sau va ironizeaza. Voi invatati frazele atea ca papagalul, habar nu aveti ca sunteti folositi si voi de alti care scot profituri uriase.

      Löschen