Montag, 10. Oktober 2016

Fluorul

Fluorul, clorul, bromul si iodul sunt patru substante care leaga foarte usor cu alte metale dand nastere la diverse saruri si combinandu-se cu hidrogenul genereaza acizi puternici ca acidul fluorhidric, acidul clorhidric, etc.  Aceste substante se mai numesc si halogeni ( din cuv. grec halos = mare,sare) datorita capacitatii lor de a genera saruri.
Fluorul este unul din halogenii cei mai electronegativi ,de aceea reactioneaza foarte usor cu marea majoritate a  elementelor. Este un gaz biatomic, toxic, coroziv si cu miros penetrant. Este elementul chimic pe care-l gasim in Tabelul Periodic al Elementelor cu simbolul F si care are numarul atomic 9. Este un gaz de culoare galbena, otravitor si este elementul chimic cel mai reactiv si cu cea mai mare electronegativitate. In forma sa pura este extrem de periculos, cauzand grave arsuri chimice la contactul cu pielea. Fluorul poate forma compusi cu marea majoritate a elementelor, incusiv cu xenonul  si radonul.  Chiar in conditii ca : intuneric si temperatura scazuta, fluorul produce explozie in contact cu hidrogenul. Fluorul se gaseste intotdeauna in combinatii cu alte elemente, in special silicati, de aceea nu poate fi pastrat in vase de sticla. In solutii, fluorul se gaseste in mod comun ca ioni fluor.  Fluorurile sunt compusi ce combina acest ion cu radicali incarcati pozitiv.

In natura se gaseste in minerale, in ape , in organismele vegetale, in scheletele si in dintii animalelor. Sta la baza formarii gazelor neurotoxice : Soman si Sarin. Fluorurile sunt otravuri corzive care produc serioase efecte asupra organismului in timp.                         
Alte utilizari :          
-  fluorul este folosit la producerea teflonului si a freonului
-  fluorul monoatomic este folosit la producerea de semiconductori              
-  impreuna cu compusii sai, fluorul este utilizat la  productia de uran, si in plus la  producerea altor 100 de materiale                       
-  hidrofluorclorocarburile sunt utilizate la producerea instalatiilor de aer conditionat si la referigerare, clorofluorcarburile au fost interzise a mai fi folosite  pentru aceste instalatii deoarece contribuie la crearea gaurii in stratul de ozon    
-  fluorura de sodiu a fost folosita ca insecticid pentru gandaci                                   
-  alte fluoruri sunt adaugate in pastele de dinti   

Fluorul are efecte nocive asupra sistemului nervos central, este cauza simptomelor de alterare comportamentala si a deficitului cognitiv. Este bine cunoscut  (stiintific) ca fluorul este un neurotoxic in dezvoltare, mai precis, fluorul in doze mici, care nu sunt toxice pentru mama (luat pe scurt timp) are efecte asupra sistemului nervos al fatului, astfel ca la copil se va manifesta printr-un coeficient scazut de inteligenta si alterari comportamentale. Fluorul este cancerigen, in special pentru oase si ficat; in plus mai are si capacitatea de a inhiba sau altera numeroase enzime, necesare functionarii normale a organismului : metabolismul, cresterea si reglarea celulara. Acumularea sa in glanda tiroida duce la dezechilibre hormonale si aparitia cancerului la tiroida.  Este de asemenea asociat cu bolile autoimune (osteoporoza) si osteosarcoma (cancerul osos). Odata ingerat, fluorul se depoziteaza in tesuturile osoase ale corpului (dinti si oase) si in glanda pineala (care controleaza pubertatea). Efectele adverse se observa de obicei numai dupa un timp mai lung.

         Inaintea fluorului a fost cazul mercurului. Acesta era folosit ca tratament  in numeroase situatii, de la taieturi la sifilis. Era considerat sigur si eficient. Chiar si in cazul sifilisului, pe cat de grava era boala, tratand-o cu mercur s-a dovedit a fi mai rau decat boala insasi. Cand s-a recunoscut in sfarsit ca fiind ceea ce era de fapt :  o otrava, s-a incetat sa mai fie folosite medicamente pe baza de mercur. Fluorul provoaca daune neuronale si este periculoas doar cand ajunge in organism in cantitati mari.

Cantitatile de fluor din apele minerale din Romania: (concentratia de fluor mg/l)

Perla 0,4788 !
Dorna 0,2736 !
Carpatina light 0,2
Poiana Negri 0,2
Biborteni aqua magnezia 0,2
Bonaqua 0,18
Biborteni aqua viva 0,18
Harghita 0,18
Carpatina forte 0,13
Borsec 0,06
Perla Harghitei 0,02
Izvorul minunilor 0,01
Zizin 0,01
Bucovina 0,01
Izvorul alb 0,01
Perla sport 0,01

Doza toxica cu efect toxic subletal 1 mg/kg corp
5 mg/kg corp doza toxica ce necesita tratament de urgenta
5-15 mg/kg corp doza letala (pentru copii si 5 mg/kg corp este letala)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen