Donnerstag, 23. März 2017

Norocul si Ghinionul

   Chiar daca suntem credinciosi sau nu, din cand in cand au loc evenimente incredibile, pe care nu le putem explica altfel decat prin ,,ce noroc!‘‘ sau opusul ,,ce ghinion!‘‘ Chiar mai mult, exista oameni, care au noroc pur si simplu sau cel putin asa vedem noi din exterior. Pentru nimeni lucrurile nu merg tot timpul bine sau tot timpul rau! Important e modul in care interpretezi evenimentele prin care treci si capacitatea ta de a invata din greselile tale si ale celorlalti. Daca si a doua oara ti se intampla acelasi lucru rau, nu inseamna ca nu ai noroc, ci doar ca nu ai invatat nimic de prima data.


   Oamenii au atitudini extrem de diferite fata de noroc: cei mai multi au tendinta sa se declare norocosi sau nenorocosi la modul general, uitand insa de nuante sau de contributia personala la acest noroc. S-ar parea ca multi dintre cei care se declara norocosi pe un plan al vietii lor au noroc si pe alte planuri: venituri, viata de familie sau, dimpotriva, sunt profund nemultumiti la serviciu, au multe nemultumiri si acasa, iar norocul ii ocoleste. Aceasta inlantuire a evenimentelor nu tine neaparat de noroc: pur si simplu, nemultumirile creeaza sentimente negative, care se reflecta si in celelalte sfere ale vietii tale. Un exemplu ar fi o poveste chinezeasca foarte cunoscuta:

   Un fermier avea doar un cal, pe care il folosea sa are pamantul. Intr-o zi, calul a scapat, iar cand vecinii au auzit ce s-a intamplat, le-a parut rau ca asupra vecinului lor se abatuse ghinionul. Ghinion? Noroc? Cine stie?, a spus fermierul.
Dupa o saptamana, calul s-a intors acasa impreuna cu o herghelie de cai salbatici, iar vecinii s-au grabit sa il felicite pe fermier pentru norocul sau. Noroc? Ghinion? Cine stie?, a spus fermierul. Apoi, in timp ce baiatul fermierului incerca sa domesticeasca un cal, a cazut din sa si si-a rupt piciorul. Toata lumea a fost de acord ca a fost un mare ghinion. Ghinion? Noroc? Cine stie?, a spus fermierul.
Cateva saptamani mai tarziu, armata a trecut prin sat si i-a fortat pe barbatii apti sa se inroleze pentru un conflict ce avea sa izbucneasca. Dar cand au vazut ca baiatul fermierului avea un picior rupt, l-au lasat la vatra. Toata lumea era fericita pentru norocul fermierului. Ghinion? Noroc? Cine stie?, a spus fermierul.

    Oricine poate privi in viata lui si realiza ca sansele statistice ca o anumita intamplare, intalnire cu un anumit om cheie sau potrivire de circumstante - care sa fi condus la un anumit rezultat - sunt infinitezimale, si ca faptul ca s-au intamplat este un ,,noroc chior‘‘. Chiar asa, de ce se zice ca norocul e ,,chior‘‘? Poate pentru ca avem sentimentul ca nu il meritam, si ca trebuie sa fi fost chior ca sa ne pice tocmai noua in brate? Ce nu stim este pe langa cate alte situatii de ,,noroc chior‘‘ care sa ne schimbe destinul  am trecut, pe care le-am ,,ratat‘‘. Le stim doar pe cele care s-au intamplat. Ce sunt aceste situatii, de fapt: sunt alternative de viitor, sunt alternative de destin. De ce conteaza cum vedem un eveniment si nu evenimentul in sine? Pentru ca nu conteaza ce ni se intampla ci cum reactionam la ceea ce ni se intampla. Unii oameni sunt setati pe negativism si evident vor vedea mai mult negativul decat pozitivul din viata lor. Ei probabil ca au inventat termenul de ghinion.

   Se pare ca unii oameni au intotdeauna succes in tot ceea ce intreprind: merg la o simpla petrecere si acolo li se ofera un loc de munca avantajos… dau peste partenerul ideal in cel mai ciudat loc posibil si in cel mai neasteptat moment cu putinta… iau in gluma un bilet de loterie si castiga premiul cel mare… Adevarul e unul: tu iti creezi realitatea si alegi sa crezi in ce vrei. Tu accepti sa iti bagi in cap anumite idei ce vin de la altii. Tu iti hranesti mintea singur. Dar uneori viata ne baga in rahat foarte adanc si e greu sa mai aplicam vreo teorie, ne simtim la pamant si ni se pare ca nu poate functiona cu adevarat, astfel de teorii in lumea reala.

   Viata are atatea intorsaturi, iar in evolutia ei poate fi atat de imprevizibila, incat raul poate deveni bine, iar binele, rau si nu trebuie considerat ca absolute nici ghinionul, nici norocul, ci trebuie dat ragaz timpului, ca sa vezi daca un lucru este bun sau rau…   Atat binele cat si de raul prezent in vietile noastre ar putea fi ceva bun pentru noi, desi noi nu putem constientiza acest lucru din simplul motiv ca este imposibil sa avem o imagine de ansamblu asupra vietii noastre.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen