Montag, 29. Januar 2018

Patruzeci de ani in pustiu

    Am observat o asemanare foarte mare intre biblie si un gen de jocuri ce se pot juca in mediul on-line ,,jocurile de strategie in timp real’’. Jocurile de strategie in timp real sunt un gen de jocuri video caracterizat prin faptul ca ele au loc in timp real, unde adunarea de resurse, construirea de baze, dezvoltarea tehnologiei si controlul direct asupra unitatilor individuale sunt componente cheie. Jocul progreseaza in ,,timp real’’ si este un joc continuu. Jucatorul poate da ordine in orice moment, in timp ce cuvantul ,,strategie’’ face referinta la planificarea unui razboi, campanii sau gestionarea resurselor. In jocurile in timp real se pot da ordine unor unitati sau persoane individuale. Parti integrale ale gameplay-ului sunt de asemenea aspectele legate de economie si productie dar si sociale(razboi, pace si optiunile de alianta, loc de inchinare, bordel etc.). In calitate de capetenie care si-a intemeiat orasul cu doar cateva corturi, este misiunea ta sa iti demonstrezi aptitudinile de strategie si sa iti dezvolti orasul in joc.

    Cel mai relevant capitol din biblie este acela in care israelitii au fost blestemati de dumnezeul lor Yahweh, sa petreaca timp de patruzeci de ani in pustiu, dupa iesirea din Egipt. Relatarea biblica urmeaza exact pasi pe care ii urmeaza un impatimit jucator al jocurilor de strategie on-line. Yahweh si-a stabilit un loc in care sa isi dezvolte poporul. Ca si la joc numai soldatii si luptatori se numara.

,,Faceti numaratoarea intregii adunari a copiilor lui Israel, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand pe cap numele tuturor barbatilor, de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei din Israel care sunt in stare sa poarte armele’’.

    Pustiul nu ofera posibilitatea practicarii agriculturii, cresterii animalelor si, ca in joc oamenii trebuiesc hraniti.

,,Iata ca voi face sa va ploua paine din ceruri. Poporul va iesi afara si va strange, cat ii trebuie pentru fiecare zi, ca sa-l pun la incercare si sa vad daca va umbla sau nu dupa legea Mea. Casa lui Israel a numit hrana aceasta ,, mană’’. Ea semana cu bobul de coriandru; era alba si avea un gust de turta cu miere. Copiii lui Israel au mancat mana patruzeci de ani, pana la sosirea lor intr-o tara locuita’’.  

    Alt aspect important in joc este legat de construirea locului de inchinare pentru a avea un coeficient ridicat de multumire al poporului. Din datele desprinse din biblie reiese ca au construit un cort impresionant impodobit cu metale rare (pentru prelucrarea lor era nevoie de un minim de unelte si ateliere speciale de prelucrarea metalelor, si ateliere de confectionarea panzei din care era facut cortul).

,,Tot aurul intrebuintat la lucru pentru toate lucrarile Sfantului Locas, aur iesit din daruri, se suia la douazeci si noua de talanti si sapte sute treizeci de sicli, dupa siclul Cortului.Argintul celor iesiti la numaratoare, din adunare, se suia la o suta de talanti si o mie sapte sute saptezeci si cinci de sicli, dupa siclul Sfantului Locas:cate o jumatate de siclu de cap, o jumatate de siclu, dupa siclul Sfantului Locas, pentru fiecare om cuprins in numaratoare, de la varsta de douazeci de ani in sus, adica pentru sase sute trei mii cinci sute cincizeci de oameni’’.

    Beduinii traiesc in zonele desertice de mii de ani dar zeul lor nu le-a dat concret niciodata ceva de mancare sau de baut. Cu siguranta se poate supravietui in desert dar nu in comunitati asa mari cum este descris in biblie. Sederea israelitilor in pustiu timp de patruzeci de ani seamana mai mult cu un joc de strategie decat cu realitatea.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen